Luxe appartementen

Entree van het oorspronkelijke PEN-gebouw. Ruimte, licht en sfeer. (foto Ons Bloemendaal)

Na de eeuwwisseling kreeg bureau Prins & Kentie opdracht voor de metamorfose van het zakelijke PEN-gebouw naar woonbestemming. Dat architectenbureau was eerder betrokken bij renovaties van historische gebouwen zoals de Nieuwe Kerk, het Pulitzer Hotel en Hotel de l’Europe in Amsterdam, het Kurhaus in Scheveningen en de Heilig Hart Kerk in Haarlem.

Architect Ray Kentie toonde zich ingenomen met de renovatie van het PEN-gebouw. Niet in de laatste plaats omdat het gebouw ‘veel cadeau geeft’. Kentie doelt hierbij op de enorme ruimten binnen het gebouw en de vorm die veel lichttoetreding mogelijk maakt. Zonder afbreuk te doen aan de bijzondere atmosfeer van het pand en met slechts geringe aanpassingen – zoals dakkapellen – vond hij gemakkelijk plaats voor 50 appartementen met riante livings, grote woonkeukens en in veel appartementen meerdere badkamers.

Bovendien leende de vorm van het gebouw zich goed voor het creëren van zes ingangen met even zoveel liften waardoor het aantal appartementen per ingang beperkt is gebleven, hetgeen rust en privacy waarborgt. Diverse stijlelementen geven Bloomingdale grandeur en sfeer, zoals bijvoorbeeld de gebogen puien, de bronzen kozijnen, diverse ornamenten, gevelklokken en lichtarmaturen.

Het gebouw is met de renovatie aangepast aan de wensen van deze tijd wat betreft veiligheid, technische uitrusting en isolatie-normering.

Architectenbureau Kentie en Partners Architekten is trots op hun project Bloomingdale, getuige de foto’s en teksten op hun website K+P Architekten.